Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116835-120218

Konstvandring på Nacka sjukhus

Konst som resurs

Foto: Maria Loustarinen 2017. Syntolkning: Målade figurer inramade på vägg.

Konstvandringen "Resa i tid och rum" med tillhörande konstguide i form av en bok är en unik satsning på konst för äldre sjukhuspatienter, initierat av Region Stockholms kulturförvaltning i samarbete med Capio Geriatrik Nacka. Syftet med projektet är att aktivera patienterna, stimulera till samtal och främja deras hälsa och rehabilitering med hjälp av konsten.

Konst för olika sinnen

Denna speciella konstvandring har tio olika stationer med samtida konstverk, som har köpts in specifikt för platsen. Konstverken ska kunna väcka associationer och minnen och på så sätt stimulera till samtal. För vårdpersonalen, patienterna och deras anhöriga finns också en guidande konstguide som med texter, bilder och frågor ger pedagogiska nycklar in i konsten. Den dåvarande chefssjuksköterskan på Capio Geratrik Nacka, Mari Andersson, kom med det särskilda önskemålet om en konstvandring på avdelningen.

– Vi vill stimulera patienterna till aktivitet och rörelse, väcka nyfikenhet, ha något att samtala kring när vi gångtränar patienterna i vårdavdelningens korridorer. Vi vill ge anhöriga och patienter ett samtalsämne i en annars torftig miljö, sa Mari Andersson i ett pressmeddelande.

Finansierad forskningsinsats har följt projektet 

För att ta lärdomar från projektet vidare in i framtiden, har Kompetenscentrum för kultur och hälsa finansierat en forskningsinsats. De två forskarna professor i konsthistoria, Max Liljefors och etnolog Åsa Alftberg, har följt projektet och tagit fram den vetenskapliga rapporten "Konst som resurs i geriatrisk vård" (extern länk). 

Läs mer:

Forskare undersöker konstvandring på sjukhus (intervju med forskaren Max Liljefors)