Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116883-119885

Musikresidens på avdelning för hjärnsviktspatienter

Ett långsiktigt samarbete med återkommande livemusik för hjärtsviktspatienter blev mycket uppskattat för patienter och personal. Musikresidenset kom till tack vare ett samarbete med Musikkraft och Kompetenscentrum för kultur och hälsa. 

På avdelningen för hjärnsviktspatienter på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge behandlas personer som drabbats av ett förvirringstillstånd eller har en demenssjukdom och samtidigt en kroppslig sjukdom.  Under flera år har avdelningen beställt olika musikprogram vilket har uppskattas av både patienter, anhöriga och personal. Men tack vare samarbetet med Musikkraft och Kompetenscentrum för kultur och hälsa, fick man till ett musikresidens. 

Forskning visar att musik kan ha goda effekter på hälsa och livskvalitet för olika patientgrupper i vården. Musikresidensets syfte är att främja patienternas välmående samt att ge inspiration kring hur personalen själva kan arbeta med musik som verktyg i den dagliga vården både i grupp och individuellt. Projektet inföll i slutet av 2019 och en fortsättning planerades innan pandemin slog till.