Hoppa till huvudinnehåll

Dansa utan krav etableras i Region Stockholm

Anna Duberg
Nu bjuder Region Stockholm in till ett länsövergripande samarbete i dansmetoden Dansa utan krav, som kan få unga att må bättre.
– Vi ser det som en långsiktig investering i ungdomars hälsa, säger Ulrika Lindblad, strateg på Kompetenscentrum för kultur och hälsa.

Antalet tjejer som upplever nedstämdhet, oro och kroppsliga besvär växer. Men tjejer mellan 13-18 år med återkommande psykosomatiska besvär kan förbättra sin hälsa genom att delta i kravlös dans två gånger i veckan utan krav på prestation. Studier visar att deltagarna får högre självskattad hälsa, minskad smärta, trötthet och stress men minskar också sin användning av smärtstillande medicin.

Kombinerar fysisk aktivitet och rörelseglädje

Bakom studien står forskaren Anna Duberg vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro universitet. Hon är fysioterapeut och grundare till metoden Dansa För Hälsa, som hon också skrivit en avhandling om

– Att dansa kravlöst i grupp kombinerar pulshöjande fysiskt aktivitet, skapande och rörelseglädje. Fokus på problem minskar, istället växer självtilliten och tillhörighet i gruppen. Ofta läggs en grund till fortsatta positiva levnadsvanor, säger Anna Duberg.

Metodutbildning för dansare

Flera kommuner i landet har redan startat och resultaten är positiva. Genom Kompetenscentrum för kultur och hälsa har Region Stockholm subventionerat 40 utbildningsplatser i metoden. Dansare och fysioterapeuter med dansvana, spridda över Stockholms län, har deltagit i metodutbildningen. Anna Duberg har själv utbildat de nya instruktörerna.

– Det var fantastiskt kul att få arbeta med en grupp som har så mycket engagemang för målgruppen och den här typen av insats! Kursdagarna genomsyrades av både positiv energi och konkret planerande vilket är den bästa grund man kan ha inför fortsatt arbete, säger hon.

Långsiktig investering i ungdomars hälsa

Kompetenscentrum för kultur och hälsa kommer under våren att hjälpa till med att matcha nyutbildade dansinstruktörer utifrån kommunernas behov. Nätverksträffar och informationsblad om insatsen är andra stöd regionen ger.

– Vi ser det här som en långsiktig investering i ungdomars hälsa. Kommuner och verksamheter i Region Stockholm kan ta kontakt med oss så hjälper vi till med att hitta rätt instruktör. Vi fungerar som ett samordnande stöd, säger Ulrika Lindblad, strateg på Kompetenscentrum för kultur och hälsa.

Läs mer: Dansa utan krav - en metod för ungas hälsa 

Bild: Anna Duberg, fysioterapeut och grundare av Dansa utan krav. Foto: Region Stockholm