Hoppa till huvudinnehåll

Frukostseminarium om kreativt skrivande för mental hälsa

Vad kan kreativt skrivande betyda inom psykiatrin? Lyssna på ett frukostseminarium om patienter med bipolär sjukdom som fått chansen att delta i kreativt skrivande. 

Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen arrangerar ett frukostseminarium där författaren Malin Lindroth och projektledaren och konstnären Stefan Karlsson berättar om projektet. Sedan 2018 har kreativt skrivande erbjudits patienter på avdelningen Psykiatri Affektiva vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Verksamheten riktar sig till patienter i första hand med bipolär sjukdom och ångestsjukdomar. 

Syftet var att skapa ett rum för kreativt skrivande där patienter med hjälp av handledare fick utveckla sitt eget skrivande. Projektet föll väl ut och deltagare har beskrivit att det gett en känsla av meningsfullhet, skaparglädje, gemenskap och ökad lust att uttrycka sig. Projektet har dokumenterats i boken Landet innanför som kommer ut våren 2020.

Samtalet livesänds via Kultur i västs Facebooksida torsdag den 30 april klockan 10:00-11:00. Följ seminariet live eller se det i efterhand via denna länk

Psykiatri Affektiva har sedan 2017 även en konstateljé där patienter kan få måla. Målandet är inte en terapeutisk del i behandlingen, utan är en del i tillfrisknandet genom att skapa mening och sammanhang för patienterna med konstens hjälp. Läs mer om konstateljén.