Hoppa till huvudinnehåll

Forskare undersöker konstvandring på sjukhus

Max Liljefors är konstvetare från Lunds universitet och sa forska på effekterna av konstvandringen på Nacka sjukhus. Syntolkning; porträttbild av Max framför porslin från Gustavsberg.
Kulturförvaltningen i Region Stockholm har tillsammans med Capio Geriatrik Nacka skapat en konstvandring på två geriatriska avdelningar. Nu har Kompetenscentrum för kultur och hälsa kopplat in konsthistorikern Max Liljefors och etnologen Åsa Alftberg att göra en vetenskaplig följeforskning på konstvandringen.

- Det känns relevant och inspirerande. Följeforskningen ska leda fram till en rapport. Att kunna visa upp en dokumentation från ett projekt är skillnad från att bara säga att man gjort något. Det är viktigt att kunna ge ett övertygat uttryck för det existentiella värdet som framkommer i en sådan här konstsatsning, i ett större perspektiv, säger Max Liljefors.

Intervjuer om deltagarnas upplevelser

Än kan han inte uttala sig om vad följeforskningen av konstvandringen kommer att visa på. Som konstvetare kommer han att titta specifikt på konsten och förmedlingen av den till personal och patienter. Hans samarbetspartner Åsa Alftberg som är etnolog med inriktning mot äldre och hälsa, kommer att ägna sig åt intervjuer med deltagarna och utgå från deras upplevelser.

- Vad jag sett tidigare i andra projekt med och de glimtar jag fått av detta projekt är att människor i lidande kan vara hjälpta av interaktion med konst. Konst kan ge tillfälligt välbefinnande men också en djupare effekt. En del av hälsobegreppet innefattar förmågan att känna hopp, acceptans, att vara ”grundad” i sin livssituation. Där kan konsten vara av betydelse, menar Max Liljefors.

En färdig forskningsrapport ska presenteras i februari 2019.

Syntolkning: porträttbild av Max framför en del av konstvandringen, porslin från Gustavsberg.