Hoppa till huvudinnehåll

Kultur- och hälsaseminarium på Folk och Kultur 2019

Kompetenscentrum för kultur och hälsa deltog på Folk och Kultur 2019 med seminariet "Kulturens betydelse som hälsofaktor i vården". 

Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent i Eskilstuna där kulturaktörer från hela landet samlas för att utbyta tankar och erfarenheter. Kompetenscentrum för kultur och hälsa ledde seminariet ”Kulturens betydelse som hälsofaktor inom vård och omsorg”.

Ulrika Lindblad berättade om Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Elisabeth Wengström chef, på avdelningen för konst, talade om en konstvandring på Nacka sjukhus som gjort konsten mer tillgänglig för patienter och personal. Professor Max Liljefors vid Lunds universitet berättade om sin forskningsrapport kring mötet mellan konsten och patienter och personal på Nacka sjukhus. 

Vi fick också höra om hur virtual reality (VR) och 360-filmer används både för att stimulera äldre på boenden och hjälpa patienter med fobier, via Film Stockholm och deras samarbete med Norrtälje kommunalförbund och vård- och omsorgsgivaren Tiohundra AB.

Se livefilmade delar av seminariet: 

Eva Bergquist, chef för kulturförvaltningen, om Region Stockholms arbetet med kultur och hälsa (3 min)

Ulrika Lindblad, strategisk samordnare, om Kompetenscentrum för kultur och hälsas uppdrag (10 min)

Elisabeth Wengström, om konstens betydelse inom vården (10 min)