Hoppa till huvudinnehåll

Digitala berättelser prövas som ny metod inom vården

Illustration av vårdpersonal och patient med en dator
Att skapa en digital berättelse om sig själv när man är patient ger ett kreativt utlopp för tankar och känslor. Det ger också vården värdefull kunskap om patienten. Kompetenscentrum för kultur och hälsa har påbörjat flera samarbeten med så kallade digitala berättelser som patienter och anhöriga i hälso- och sjukvården i Region Stockholm erbjuds att göra.

En digital berättelse görs med hjälp av en mobiltelefon eller surfplatta och är cirka 1-3 minuter lång. En berättelse bygger på egna bilder, filmer och ljudpålägg och hålls ihop av ett manus som den som gör berättelsen först skriver och sedan läser in. Den kan handla om patienten själv, ett intresse eller ett minne.

Unga berättar på Stockholms kulturskola har på uppdrag av Kompetenscentrum för kultur och hälsa tagit fram fyra korta instruktionsfilmer, både på svenska och engelska, så att det ska vara enkelt att göra sin egen berättelse i sin egen takt. Nu sprids instruktionsfilmerna till ett antal verksamheter inom Region Stockholm för att testas av patienter och anhöriga.

Ger utlopp för tankar och känslor

Digitala berättelser kan ge vården värdefull kunskap om patientens vårdupplevelse. Det kan också vara ett bra sätt för patienten eller en anhörig att få utlopp för sina tankar och känslor i en pressad situation.

- Att få pröva att göra något kreativt och högst personligt i samband med en vistelse i vården kan ge en meningsfull paus i en påfrestande miljö, säger Ulrika Lindblad, strateg på Kompetenscentrum för kultur och hälsa som initierat projektet.  

Flera pilotprojekt

Under våren 2021 startade ett antal pilotprojekt som prövar metoden i olika vårdsammanhang och med lite olika syften. Svenska hjärntumörföreningen, Neonatalvården respektive Psykoonkologisk mottagning vid Karolinska Universitetssjukhuset är några av dem som prövar digitala berättelser i sina verksamheter.

Det finns fortfarande goda möjligheter att pröva digitala berättelser i vårdmiljö! Är du intresserad, kontakta gärna Kompetenscentrum för kultur och hälsa så hjälper vi till, mejla: ulrika.lindblad@regionstockholm.se

Bild: Illustration ur instruktionsfilm om digitalt berättande (av Unga berättar, Stockholms stad, på uppdrag av Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Region Stockholm).