Hoppa till huvudinnehåll

Satsning för fler till Dans för Parkinson

Dans för parkinson på Balettakademin
Balettakademin i Stockholm har de senaste åren erbjudit danskurser för personer med Parkinsons sjukdom. Nu gör Kompetenscentrum för kultur och hälsa en satsning så att fler kan få ta del av kurserna. Dessutom ska effekten kartläggas genom ett forskningsprojekt. 

Metoden Dans för Parkinson är ett komplement till annan behandling för personer som lever med Parkinsons sjukdom. Balans, rörlighet och precision är exempel på sådant som man tränar upp i dansen och som också är av vikt att träna som parkinsonsjuk. Kompetenscentrum för kultur och hälsa subventionerar deltagaravgifter under 2020-21 så att fler kan ta del av Balettakademins Dans för Parkinson-kurser. 

Tillsammans med Karlstads universitet kommer man också att utvärdera dansens effekter för att få mer kunskap om hur Dans för Parkinson kan bli ett komplement eller del av övrig behandling.

Läs mer: Följeforskning om metoden Dans för Parkinson

Tidningen Fysioterapi har besökt en av dansgrupperna på Balettakademin som leds av Åsa Elowson, dansare och fysioterapeut. Artikeln finns att läsa här:  ”Det är dansen i sig som är målet”

Bilden visar fyra personer i en danssal. Foto: Agneta Persson/Tidningen Fysioterapi