Hoppa till huvudinnehåll

Att hitta in i samtalet

kortlek på bord
Det kan vara svårt att tala om den sista tiden i livet. För att underlätta för den typen av samtal har DöBra-kortleken tagits fram. Det kan kännas främmande att använda kortleken för första gången. Därför har dokumentärfilmen Att hitta in i samtalet gjorts – en film som vård- och omsorgspersonal kan känna igen sig i.
 
Filmen är tänkt att ge inspiration och mod till äldre personer, anhöriga och personal i äldreomsorgen så att de vågar använda kortleken. Reidun Saitoria är samordnare på Fruängsgården och en av de samtalsledare som är med i filmen. Hon hade gärna velat ha en liknande film innan sitt första samtal med stöd av DöBra-kortleken.
Jag skulle ha känt mig lugnare om jag hade kunnat se den här filmen i förväg, det hade avdramatiserat de första samtalen för mig. 
 
DöBra-kortleken är ett forskningsbaserat samtalsverktyg, som består av 37 kort med påståenden. Korten är valda med omsorg för att inleda samtal om vad äldre och närstående värdesätter, så att personalen ska kunna ge en god omvårdnad. I filmen visas hur samtalen kan skapa förtrolighet, förståelse och närmare relationer, men också ge en bild av vad som är viktigt ur den enskildes perspektiv, i livet fram till döden.
 
Det är Stiftelsen Äldrecentrum som tillsammans med Kompetenscentrum för kultur och hälsa, Palliativt kunskapscentrum i Stockholms län och äldreförvaltningen i Stockholms stad som låtit göra en dokumentärfilm. Filmen ingår som en del i den forskning som pågår vid Karolinska Institutet och Stiftelsen Äldrecentrum med Ida Goliath, docent, som ansvarig forskare. Bakom idén till filmen står Lisa Partby, dokumentärfilmare, och Annika Wik, filosofie doktor och kunskapsutvecklare. 
 
En utvärdering kommer att göras av hur dokumentärfilm som konstform kan fungera som fortbildningsverktyg, både utifrån ett vårdvetenskapligt och ett konstnärligt perspektiv.
 
Länk till filmen på Äldrecentrums webbplats  https://aldrecentrum.se/enskild-nyhet/ny-film-om-samtal-i-livets-sista-tid/
 
 
 
I dokumentärfilmen visas hur samtal med DöBra-korten kan skapa förtrolighet, förståelse och närmare relationer, men också ge en bild av vad som är viktigt ur den enskildes perspektiv, i livet fram till döden. En dokumentärfilm ingår som en del i den forskning som pågår vid Karolinska Institutet och Stiftelsen Äldrecentrum om verktyget. Kompetenscentrum för kultur och hälsa har varit med och finansierat filmen.